In deze blog wil ik u eens meenemen naar de toekomst van “artist impressions”. Om de toekomst te kunnen schetsen is het belangrijk om om ons heen te kijken wat er gebeurd op het gebied van techniek maar ook andere aspecten als demografie en sociaal economische ontwikkeling van klant en verkoper.

Eenvoudig woningen verkopen

Nog niet zo heel lang geleden, voor de bouwcrises van 2008 was het gewoon om woningen doodleuk aan te prijzen met een eenvoudige brochure en een advertentie in de lokale krant. Klanten stonden in de rij om een woning te kopen en veel moeite hoefde er niet gedaan te worden om een woningbouwproject te verkopen. Ook de financiering van een woning was nog redelijk eenvoudig. Een hypotheek was snel geregeld en 6 keer van het gezamenlijk jaar inkomen van de man en vrouw was zonder veel moeite verkrijgbaar. Dit was de toekomst in 2000, alles is de afgelopen jaren enorm veranderd. Woningen zijn moeilijker verkoopbaar geworden omdat de financieringen lastiger te verkrijgen zijn. De starters op de woning markt hebben hier de meeste last van, en remmen zo ook deels de doorstroming. Oriëntatie middelen veranderen, besteedbaar inkomen veranderd, gezinssamenstellingen wijzigen, vergrijzing van de samenleving is een feit en zo kunnen we nog wel even door gaan.

De wereld veranderd

Diverse kenmerkende zaken uit mijn jeugd verdwijnen uit het straatbeeld, zo is de PTT postbode vervangen voor een pakketjes bezorger en wordt mijn brievenbus alleen nog gevuld door reclame blaadjes van bedrijven die nog een conservatieve doelgroep van mijn ouders voor ogen hebben en graag schieten met hagel. De grootste verandering die we zien en die gaande is, is de digitalisering van de wereld en de mogelijkheden die het met zich meebrengt. De eerste Iphone zag in januari 2007 het levenslicht en bracht op deze manier het internet heel dichtbij de consument. In 2010 werd de eerste ipad geïntroduceerd en inmiddels 6 jaar verder weet en heeft iedereen in Nederland wel een tablet en een smartphone.

Was het vroeger nog zo dat we kinderen opgroeide met een verhaaltje voorlezen, nemen ze nu zelf de tablet ter hand en vinden ze de weg op het internet sneller dan de gemiddelde opa of oma die op ze past. Of dit nu een goede of een slechte ontwikkeling is laat ik in het midden, maar het is wel de realiteit. Deze kinderen starten swipend hun leven en de kans dat ze getriggerd raken door een brochure die door de bus valt lijkt mij klein.

Bedrijven die zeer goed functioneerde door productenrange fysiek op één plaats aan te bieden, denk hierbij aan V&D, H&M, Schoenenreus leggen het stuk voor stuk af en redden het niet meer in de nieuwe realiteit. Dit voorbeeld geeft goed weer dat de consument geleerd heeft zich op andere wijze te oriënteren.

Al deze veranderingen betekenen dat ook de manier van projecten/producten aanbieden veranderen. Eenvoudige handgetekende tekeningen zijn vervangen door digitaal opgebouwde modellen. Digitale modellen zijn inmiddels realistische “artist impressions” geworden. Conventionele verkoopbrochures werden PDF bestanden die via internet ontsloten werden. De volgende stappen waar we nu midden in staan zijn interactieve beelden die ontsloten worden door App’s. De meeste oriëntatie van consumenten wordt op dit moment gedaan op smartphones en tablets, denk maar eens aan de “Appie” van Albert Heijn. Socialmedia en internet gedrag brengt dat we veel preciezer de wensen van consument kunnen analyseren, en ook veel preciezer verkooptools in kunnen zetten.

Beelden worden belangrijker

Wij zien dat de consument ook veel gevoeliger wordt voor beelden en sfeer impressies, teksten worden steeds minder interessant. Denk maar eens aan you tube waar je online veel beeldende uitleg kunt krijgen. Vloggen is de nieuwe methode van klanten bereiken dit is opnieuw weer een goed voorbeeld van beeldende communicatie. Inmiddels hebben we een interactieve app ontwikkeld waarop de aan te kopen woning volledig is te beleven is inclusief een offline virtual reality ontsluiting. De vraag is natuurlijk wat is de volgende stap?….

De volgende stap

In onze opinie worden de beelden voor bouwvisualisaties nog veel interactiever en veel breder bruikbaar. Het stopt niet bij het laten zien welke mogelijkheden er zijn, sterker het zal veel verder gaan. In onze opinie is het een kwestie van tijd voor een grote meubel verkopende partij de bouwvisualisatie als een platform ziet om zijn producten te verkopen. Nu moet je als consument nog los je keuken configureren maar in feite is dat al redelijk inefficiënt. Wij stellen ons voor dat de consument in zijn virtuele woning gewoon zijn nieuwe meubels, vloeren, behang, lampen, vloerkleden kan importeren. Deze ontwikkeling, inclusief pricing en delivery zijn volgens ons relatief dichtbij en relatief snel gerealiseerd.

f4

Een andere stap is dat de consument wil weten of zijn huidige meubelstukken passen in de nieuw te kopen woning. Ook dit zal in de toekomst gewoon mogelijk zijn. De consument kan zijn huidige producten scannen en in schalen in zijn nieuw gekochte virtuele woning. Zo zal hij zijn woning nog beter kunnen beleven en eigen maken voor de daadwerkelijke aanschaf. Al deze zaken zullen we in ons opinie binnen 10 jaar mee gaan maken.

Wanneer de technieken zover zijn dat dit redelijk kosten efficiënt gedaan kan worden is ook voor ons nog niet duidelijk, dat het gaat komen twijfelen we niet aan. Bij DWanimations proberen we door continu om ons heen te kijken en te sparren met klanten en consumenten voor op te blijven lopen in de ontwikkeling. Wij zijn er van overtuigd dat we op deze manier altijd een meerwaarde kunnen brengen voor onze klant.

Meer weten

Zou u ook wel eens willen weten hoe en of wij uw project of product goed kunnen ontsluiten, dan bel ons vrijblijvend : 085-8771896 Of gebruik ons contactformulier